Sata vuotta sitten XIII

 

Valtionhoitaja kenraali Carl Gustav Emil Mannerheimin Joensuun vierailu

Suomi oli kansalaissodan jälkeen päätynyt hallituksen joukkojen eli valkoisten voittoon. Valkoiset suunnittelivat Suomesta kuningaskuntaa. Ennen kuin tänne saataisiin valittua kuningas, maata johtamaan oli valittava valtionhoitaja. Presidentin valitseminen ei käynyt, koska sen valitseminen olisi viitannut tasavaltaan.

Suomen vajaamittainen eduskunta valitsi ensimmäiseksi valtionhoitajaksi saksalaismielisen P. E. Svinhuvufdin ja hänen jälkeensä valtionhoitajaksi valittiin kenraali Mannerheimin (toimi valtionhoitajana 12.12.1918 – 25.7.1919).

Helmikuun 6. päivänä 1919 Mannerheim vieraili Joensuussa. Valtionhoitajaa vastaanottamaan oli rautatieasemalle ”kokoontunut valtionhoitajaa vastaanottamaan, kaupunkimme virkamiehet ja koulunjohtajat sekä 1 komppanian verran täällä majailevaa sotaväkeä ja suuri joukko Joensuun ja ympäristön suojeluskuntalaisia.”

Kun Mannerheim astui junasta, ”asemasillalla tervehti v t. pormestari V. A. Cornér häntä puheella, jossa mainitsi valtionhoitaja Mannerheimin olevan ensimmäisen itsenäisen Suomen päämiehen, joka kunnioittaa kaupunkiamme käynnillään. Lisäksi puhuja kiitti valtionhoitajaa hänen suurista, korvaamattomista palveluksistaan Isänmaan hyväksi viime vapaustaistelussa ja mainitsi, että samoin kuin me tunsimme itsemme turvatuiksi ja levollisiksi hänen johtaessaan meitä viime talvena, niin samat tunteet täyttävät mielemme myöskin nyt hänen ollessaan valtionhoitajanamme. Tervehdittyään sitten läsnä olevia poistui valtionhoitaja ajaen suojeluskuntalaisten muodostamaa kunniakujaa pitkin kaupunkiin.”

Sitten alkoi työntäyteinen ohjelma. Ensin mentiin kirkkoon josta riennettiin kaupungintalolle syömään ja kuuntelemaan puolin ja toisin puheita.

Kaupungintalolta kiirehdittiin torille, missä vastaanotettiin suojeluskuntalaisten paraati ja pidettiin puheita. Torilta kiirehdittiin sankarihaudoille. Vierailun aikataulu oli kuitenkin puolituntia etuajassa, josta seurasi, ettei kunniaparaati eikä kansalaissodan vainajien omaiset ennättäneet hautausmaalle. 

Sitten kierrettiin koulut; Tyttökoulu, yhteiskoulu, lyseo ja kansakoulu. Lapset lauloivat ja esittivät sekä rehtorit puhuivat.

Kello 12.00 valtionhoitaja Mannerheim saapui rautatieasemalle, johon oli kokoontunut tuhansia kaupunkialaisia. Kenraali Mannerheim kiitti hänelle tulleesta vieraanvaraisuudesta ja kiitti kaupunkilaisia. Sen jälkeen Mannerheim astui junaan ja se lähti kohti pääkaupunkia. Arvovaltainen vieras oli tehnyt pikavisiitin kaupunkiimme.

Kenraali Mannerheim Joensuun rautatieasemalla. Kuva ei liene vuoden 1919 vierailusta.

mannerheim