Sata vuotta sitten XIV

 

Kangaskaupan vapauttaminen

Helmikuun 11. päivänä vuonna 1919 vapautettiin Suomessa kangaskauppa. Se oli suuri ilouutinen, sillä vaatteista alkoi kaupungissa oli pulaa. Tuohon aikaan lähes kaikki vaatteet tehtiin itse ja siksi kankaiteen vapauttamista tervehdittiin riemuiten.

Vaikka narut, kankaat ja tekstiilit vapautettiin, ostoja rajoitettiin vielä runsaasti. Tekstiilitavaroita saatiin ilman osto- ja kuljetuslupaa myydä korkeintaan seuraavat määrät: Lankatavaroita: Nuoria ja nöyriä, puuvillalankoja paitsi ompeluslankoja 5 kg, pellava- ja hamppulankoja, paitsi ompelulankaa 2 kg, käärelankaa 2 kg, ompelusukkaa 5 rullaa,  suutarinlankaa 6 kerää, nuoraa 0,5 tuumaan asti 5 kg.

Kankaita: Villa- puolivilla, puuvilla, hamppu-, pellava ja jutekantaita 10 metriä.

Valmiita vaatteita: Miesten, naisten ja lasten alusvaatteita 2 kpl, esiliinoja 2 kpl, lapasia 2 paria, sukkia 2 paria ja nenäliinoja 6 kpl.

Lievosen pukutehtaan kangaskaupassa Siltakadulla myytiin kankaita vielä 1960-luvulla. Kuvassa johtaja Juho Lievonen esittelee kankaitaan. Lievosen albumi.

kangashyllyjä