Sata vuotta sitten XVII

Huhuja Mannerheimiä vastaan tehtävästä murhayrityksestä Tukholmassa!

Tukholman sanomalehti ”Aftonbladet” kertoi, että viime päivinä Tukholmassa liikkuneiden huhujen joukossa on myös muudan,  joka kertoo,  että ruotsalaiset bolsevikit olisivat suunnitelleet murhayritystä Mannerheimia vastaan tapatuvaksi torstai-iltana valtionpäämiesten käydessä oopperassa.

Muudan Aftonbladetin toimittajista on tiedustellut huhun todenperäisyyttä poliisimestari Hårlemannilta, joka kuitenkin on lausunut, ettei hän puolestaan usko, että mitään murhayritystä olisi ollut tekeillä, mutta poliisin on joka tapauksessa täytynyt ottaa lukuun sellaiset mahdollisuudet. Mitään todistuksia yrityksen suunnittelusta ei poliisi hallussa toistaiseksi ole.

Rouva Lyyli Surakka ojentaa kukkakimpun Mannerheimille Joensuun torilla vuonna 1920. Ida Lihrin arkisto.

murhaytritys