Sata vuotta sitten XXII

 

Kalliiden hintojen kolme suurta syytä

Ranskalainen taloustieteilijä on listannut kolme tärkeintä syytä, miksi hinnat ovat nousseet kohtuuttomasti sodan vuoksi:

Ensimmäinen on tavaroiden niukkuus. Se lakkaa niin pian kuin niiden kuljetus voi jälleen alkaa ja sitä nopeammin, kuta pikemmin hallitus lakkauttaa tuonnin rajoitukset.

Tämän hintojen luonnollisen nousun lisäksi on tullut niiden keinotekoinen nostaminen, jonka syynä ei suinkaan ole taloudellinen välttämättömyys, vaan yksinkertaisesti kuluttajien riistäminen, kun näet kauppias määrää hintaa tuotantokustannusten eikä edes tavaran harvinaisuuden mukaan, vaan korottaa sen siihen äärimmäiseen mahdolliseen määrään, minkä ostaja voi maksaa. Se on sotaa, sanoo hän, ja se on kyllä totta. Mutta se on kauppiaan sotaa ostajaa vastaan. Olisi varomatonta luottaa siihen, että tämän nousun syy saataisiin poistetuksi myyjäin välisellä vapaalla kilpailulla: mutta osuuskuntien vähitellen vaikuttava yhteistoiminta ja kunnallisten varastomakasiinien avaaminen riittävät palauttamaan nämä ostohinnat kohtuulisiksi.

Kolmas syy on ostovälineen suunnaton moninkertaistaminen. Raha on näet pankkisetelien muodossa tuhansia teitä, valtion tilausten ja niiden tuottaminen voittojen sekä palkkioiden ja palkanlisäysten ym. kautta tulvannut yleisön käsiin ja sallinut sen lisätä kysynnän kolmin, nelinkertaiseksi.

Tämä viimeinen syy ei häviä yhtä nopeasti kuin molemmat toiset, sillä sitä varten täytyisi miljardien setelien palata lähtökohtaansa, s. o. pankin raha-arkkuihin odottamaan joutumistaan rikkihappoaltaaseen, johon niiden kierto päättyy.

Näin yksinkertaisen mallin rahankierrosta ja hintojen noususta kirjoitti sanomalehti.

 

 

Hinnat eivät nouse, kun hintatarkastaja on työssään Joensuussa Halosen makkaratehtaan tiskillä.