Kilianin päivä

Tänään 8.7. on vanhan kalenterin mukaan Kilianin päivä, jota ortodoksinen kirkko vieläkin viettää 7. päivänä heinäkuuta. Päivä on omistettu suurmarttyyri Kiriaki Nikodemialle.

Vanhan kansan mukaan Kilianin päivä oli liian myöhäinen ajankohta kylvää mitään. Entisaikaan sanottiin, että naurista voi vielä kylvää mutta sadon lopputulos pitää varmistaa erinäisillä keinoilla. Kun nauriin siemenet oli kylvetty, kotiinpaluumatkalla ei saanut puhua kenellekään. Vielä 1950 –luvulla maalla katsottiin, että jos ei vastattu tervehdykseen, vastaantulija oli tullut nauriinkylvöltä. Nykyinen tapa, tervehtimättä jättäminen, ei taida olla tekemisessä nauriin kylvön kanssa?

Kilianin päivänä piti kylvettää pellavaliinoja, jolloin varmistettiin hyvä pellavasato. Tätäkään tapaa en ole kuullut enää noudatettavan. Pellavaliinoja kun saa kaupasta ilman taikoja.

Tätä päivää on sanottu myös vanhaksi juhannukseksi, koska juhannus on ollut keskikesän juhla eikä vielä ole varsinainen viljelijöiden keskikesä. Talonpoikien mukaan keskikesä on vasta 12. päivänä heinäkuuta, koska silloin on vuoden lämpimin päivä. Siitäpä sitten myöhemmin.