kunniakirja

 

Nadja -mummini isän puolelta oli kotoisin Repolan Lentierasta, nykyisin Venäjää, ja sukunimeltään Höttönen (Gettojev). Hänen isänsä oli Matti Höttönen, joka oli syntynyt 1865. Matti avioitui Aleksandra Grigorievin (1865 – 1955) kanssa ja perheeseen syntyi neljä lasta: Maria 1886, Nadja 1888, Nasti 1889 ja Paavo 1891.

Maria avioitui rukajärveläisen Simeon Saharoffin kanssa. Nadja oli luvattu lentieralaiselle maanviljelijä Lukaselle mutta kävikin toisin. Nadja ihastui komeaan akonlahtelaiseen nuorukaiseen Ivan Dobrininiin ja

 

lempi leiskahti myös Ivanin sydämessä. Vähän ennen kuin kihlat Nadjan ja Lukasen välille oli ostettu, Ivan Dobrinin teki neidon ryöstön ja kävi Nadjan Lieksaan, jossa heidät vihittiin.

Matti Höttönen antoi Lukaselle nuoremman tyttärensä Nastin välttääkseen häpeän. Isän kiukku tytästään Nadjaa kohtaan talttui ja uudet häät vietettiin Lentierassa. Nadja ja Ivan tekivät toisen häämatkan laskemalla Lentieran kosken veneellä.

Paavo Höttönen avioitui gruusialaisen Olgan kanssa. Paavo kulki sodasta sotaan ja haavoittui useita kertoja.

Matti Höttösen lapset aloittivat koulunkäynnin Lentierassa ja jatkoivat sitä Joensuussa vuonna 1890, kun isä Matti perusti kaupunkiin viinikaupan. Kun Suomessa alkoi ensimmäinen sortokausi 1999, joutui Matti Höttönen panettelun uhriksi ja hän myi kaiken omaisuutensa Joensuussa, otti tyttäret mukaansa ja muutti takaisin Lentieraan.

Nadja kävi Lentierassa kolmivuotisen koulun yhdessä vuodessa ja sai sen vuoksi komean kuvan kaltaisen kunniakirjan erinomaisesti suoritetusta oppivuodesta.dscf6631