Naisten viikko

Tänään 18. päivänä heinäkuuta alkaa kalenterissa naisten viikko, joka tarkoittaa, että seitsemänä päivänä peräkkäin nimipäiviä vietetään naisten mukaan.
Nimipäiviään viettävät Riikka, (18.7),
Saara, Sari, Salla ja Salli (19.7),
Marketta, Maarit, Maaret, Margareetta ja Reetta (20.7),
Johanna, Hanna, Hannele ja Jenni (21.7),
Leena Leeni, Lenita Ja Mataleena (22.7),
Oili ja Olga (23.7)
Kirsti, Kristiina, Tiina ja Kirsi (24.7).
Näistä vain Maria ja Kristiina ovat olleet kalenterissa keskiajalta lähtien. Näiden naisten nimien ympärille rakentui naisten nimistä koostuva viikko, naisten viikko.
Ennen vanhaan sanottiin, koska naiset ovat herkkiä itkemään, ei viikkokaan mene sadetta. ”Jos on poudat, niin varokaa sitten ämmänviikkoa. Kyllä ämmät sitten kastelee,” sanottiin pohjanmaalla.
Naisten viikon sateista käytettiin myös muita, vähemmän kauniita nimiä kuten kusihäntä, vesiperse. Erityisesti Saaran, Reetan ja Matleenan sanottiin joka kesä kastelevan kinttunsa. Itä-Suomessa oli laajasti mainittu Kusmatelista. Myös Reetta ja Marketta antaa varmasti sadetta. ”Reetta pissii pirauttaa,” ja ”Jos Markettana sataa, sataa seitsemän viikkoa eteenpäin.”
Säiden suhteen naisten viikko on ollut hyvin merkittävä ja sitä on seurattu tarkkaan. Runsaat pilvet ja sade on ennustanut hyvää sienisatoa, mikä oli tärkeä erityisesti itäsuomalaisilla. Anjalassa sanottiin: ”Jos käki kukkuu Reetan päivän jälkeen, tulee lämmin ja pitkä syksy.”
Vanhastaan Marketan päivä 20.7. on pyhitetty profeetta Eliaan muistolle ja ortodoksisessa kalenterissa muistellaan vielä tätä päivää Iljan päivänä. Luterilaisessa kalenterissa Marketta syrjäytti Iljan 1706. Elia eli Ilja on varsinkin Itä-Suomessa merkittävä päivä, sillä esimerkiksi Ilomantsissa vietetään tuona päivä suuria praasniekkajuhlia.
Keskiajalla ennustettiin silloisen Iljan päivän säästä: ”Millainen sää Iljanpäivänä, sellainen koko syksy.” Raja-Karjalassa Ilja heitti järveen vilukiven, jota tehtävää suorittaa nykyisin Jaakko 25. heinäkuuta. Siitä sitten tuonnempana.