Jaakon päivä 25.07.

Kustaa Vilkuna kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi Jaakon päivästä: ”Miehekäs Jaakko, apostoli Jaakob Sebedeuksen poika, päättää naisten viikon. Jaakko on hyvin merkillinen mies. Hän heittää kylmän kiven veteen ja lopettaa kansanomaisen uimakauden, hän naulaa tuohen kiinni ja houkuttelee lapset papumaahan, hänen päivästään alkaa kaura kasvaa, hän sokaisee paarmat ja panee ne pussiin tai keittää niistä puuron; hänen päivänään on kirppujen kutuaika, ja hän jakaa kirput antaen rikkaaseen taloon kapan, köyhään kaksi, jne.”

Jaakolla on ollut monta lisänimeä, jotka liittyvät säähän. Iitissä häntä on kutsuttu viluperseeksi ja Tornion seudulla kusihatuksi. Padasjokelaiset kutsuvat Jaakkoa vesiperseeksi.

Jaakko antaa ennusmerkkejä tulevista säistä: ”Mitä Jaakkona, sitä Lauriin (10.8).” Viitteitä saadaan myös joulun säästä: Tottijärvellä Tampereen suunnalla sanottiin: ”Jos Jaakon päivänä sää on kirkas ja lämmin, tulee kylmä joulu.”

Mäntyharjun suunnalla Jaakon päivää kutsuttiin Ukon Pyhäksi ja silloin piti välttää sellaisia töitä, joista lähtee ääntä, sillä melu herättää ukkosen ja polttaa heinät. No, kaupunkilaiset välttävät tämän uhkan mutta meillä maalaisilla heinien palaminen on totista totta.

Ukko -nimen on oletettu tulleen Thor – jumalasta, joka oli ukkosen herra. Nykykäsityksen mukaan Ukko on kuitenkin tullut Jaakosta, koska Raamatussa apostoli Jakobille ja hänen veljelleen Johannekselle annettiin nimi boargenes eli ukkosen jylinän pojat. Tästä ukkosen jylinästä tullee Ukko –nimikin.

Itä-Suomessa ja Karjalassa Jaakko ei ole ollut niin merkittävä ja päivä kuin Länsi-Suomessa.

Itä-Suomessa samat enteet luettiin jo Iljan päivänä 20.7. Täälläpäin profeetta Elias heitti kylmän kiven ja pani paarmat pussiin. Hänen sanottiin myös levittäneet kirput, kuten Jaakko lännessä.

Tänä vuonna ainakin Itä-Suomessa Elias ennätti heittää kylmän kiven ennen Jaakkoa. Kirppuja ei ole ainakaan vielä enemmälti näkynyt ja paarmakin on pari kertaa pistänyt Eliaan päivän jälkeen. Sää- ja luonnon ennusteet ovat siis toteutuneet vain osittain, aivan kuin tosi elämässäkin.

Olipa kuinka hyvänsä, näistä päivistä on ennen vanhaan katsottu syksyn ensi airuiden ilmaantuvan taivaan rannalle. Yöt pimenevät ja viilenevät, aamukaste valtaa nurmet ja tuulet lisääntyvät.