Martan päivä

Keskiajalla Martan päivää vietettiin 27. päivänä mutta, kun 1700 –luvulla seitsemän unikekoa sai muistopäiväkseen saman päivän, oli Martan päivää muutettava. Hänen nimipäiväkseen tulikin 26. päivä Ruotsin mallin mukaan. Martan tilalla oli ollut Suvi – Annan päivä hävitettiin.

Ajan saatossa Marttaa on kutsuttu Nälkä-Martaksi, koska vanha leipävilja on syöty eikä uusi ole vielä kypsynyt. Tuona päivänä aura on otettu vajasta ja sanottu kohteliaasti: ”Aura on hyvä.” Kun auraa kehuttiin, uskotiin saatavan hyvä sato.

Martan päivän sateesta on sanottu: ”Jos Marttana sataa, sataa seitsemän viikkoa.” Onneksi meillä päin paistaa aurinko täydeltä terältä ja lammen pinta on peilityyni. Tietääköhän tämä seitsemän viikon hellettä?

Toisaalla on sanottu: ”Jos Marttana sataa, tarvitaan paljon riihipuita.” Sitä vaan ihmettelen, miksi auringon paisteesta ei sääennustuksissa puhuta lainkaan. Suomalaisille hieno sää taitaa olla myrkkyä?