Olln päivä 29.07

Tänään on Ollin päivä. joka on nimetty Norjan kuninkaan pyhän Olavin mukaan. Hän kuoli Stirklandin luona 1030 ja hyvin pian kuoleman jälkeen hänen muistoaan ryhdyttiin kunnioittamaan. Hänen muistopäivänsä tulikin suosituksi ja Olavin päivälle on merkitty monia sanontoja ja sääennustuksia.

Olavin päivää on pidetty ensimmäisenä syyskesän päivänä, jolloin varjot pitenevät, yöt kasvattavat juurekset ja vilja alkaa vaaleta. Heinät oli saatu korjattua ja ensimmäiset uutisperunat keitettyä. Tuona päivänä oli joissakin paikoissa Suomea syytä viettää ensimmäisiä sadonkorjuujuhlia. Tapana oli teurastaa ”Olevin lambas” eli lammas. Tuolloin oli pukeuduttu parhaimpiin, otettu olut esiin ja vietetty kunnon kyläjuhlia.

Olavin päivä on ollut pyhä eikä tuolloin saanut tehdä työtä. Marjoja ei saanut poimia puhumattakaan pellolle menemisestä. Kovaääninen lasten leikkiminenkin oli kielletty. Sanottiin, että sudet, karhut ja käärmeet rankaisisivat sapatin rikkojaa.

Olavin päivänä otettiin päreet ja kynttilät esiin valaisemaan pimeneviä iltoja. Sanottiin: ”Yötä Uolevista, päivä Paavalista (25.1). Olavin päivänä yötä ovat jo pimeät ja Paavalin päivänä tammikuun 25. päivänä yöt jälleen vaalenevat.

Olavin päivänä aloitettiin metsästyskausi: ”Ollilta pyssyt olalle, Perttuna (24.8) permeet (lintuansat) metsään.” ja ”Ollilta onget orrelle, Perttuna permeet metsään.”

Sääennustuksissa sanottiin, että jos Ollina sataa, sataa seitsemän viikkoa.