Laurin päivä 10.8

Laurin päivä on vanhan kansan mukaan syksyn ensimmäinen päivä. Lauri myös heitti toistamiseen kylmän kiven veteen, jos Jaakko ei niitä kylmentänyt. Laurin kylmät ja sateet ovat huono ennemerkki talvelle ja Laurina oli mahdollista häätää asiattomat kesänä sisälle ilmestyneet luteet ja muut hyönteiset

”Laurista syksy, kynttelistä kevät,” sanottiin Puumalassa. Muuttolinnut kerääntyvät Laurin päivänä laumaan: ”Laurilta laumaan, Pertulta (24.08) peräti pois,” sanottiin Jämsässä. Akaalaiset puolestaan sanoivat: ”Pääskyset Laurista laumaan ja Pertusta matkaan.”

Laurin kylmiä pelättiin, sillä se ennusti kylmää talvea ja Laurin sateet sateista syksyä: ”Jos Laurina kaunista, sitä piisaa Perttuun saakka” ja ”Jos Laurina sataa, viljan kuivaamiseen tarvitaan paljon puuta.” Lämmin sää Laurina tietää kaunista mutta sateinen sää ennustaa kylmää ja sateista syksyä. Nyt on siis odotettavissa sateinen, pimeä ja viileä syksy, mikäli Lauriin on uskominen.

Laurin sanottiin olevan hallahousu ja kylmäperse. Lauri myös kusee lehteen eli aiheuttaa sen, että lehdet muuttavat väriä ja tippuvat maahan kiihtyvällä vauhdilla.    

Luteet ja muut sopimattomat hyönteiset saatiin mukavasti Laurin päivänä häädettyä kotoa. Ulko-oven kynnykselle laitetaan kaksi pärettä, toinen sisäpuolelle ja toinen ulkopuolelle. Päreitten päät tulevat vastakkain. Sitten lausutaan loitsu: ”Mitä te tänne mun asuntooni ootta tullut. Ei teillä oo täällä tilaa, minä vaan asun täällä. Menkää pois, menkää, nyt on Laurin päivä.” Näin loitsuttiin Kauhavalla.

Liedossa puolestaan piti ottaa kaksi todistajaa mukaan ja asettaa pihlajat kynnyksen yli. Sitten lausuttiin: ”Minä sanon teille nyt kahren vierasmiehen kuullen, luteet Lauriin!”

Jos on luteita, muurahaisia, kärpäsiä, paarmoja, ampiaisia tai muita ei-toivottuja hyönteisiä kotona, kannattaa kokeilla Laurin päivän loitsuja.

Lauri siis aloittaa syksyn ja heti kohtahan se on talvikin. Sitä odotellessa laitetaan sivakointikuva muistuttamaan meitä kaikkia, että sukset esiin, kun vielä ennättää.

hiihto-jpg