Kategoriat
Blogi

Jälki Marian päivä 15.8

Torstaina vietämme Jälki Marian päivää, joka tarkoittaa Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen päivää. Tätä juhlaa on vietetty jo vuodesta 528 mutta nyt luterilaisessa kalenterissa sitä viettävät Mari, Marja ja Meeri. Nämä nimet muistuttavat meitä tästä vanhasta juhlapäivästä.  Juhlaa ei ole pidetty kovin merkittävänä, mihin viittaa jälki –sanakin.

Ortodoksisella puolella 15. päivää vietetään edelleen Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen päivänä ja se on merkitty suureksi juhlapäiväksi.

Jälki Marian päivänä on tähytty taivaalle ja katsottu ilmoja: ”Jos Jälki Mariana sataa, niin syksynä sataa peräkkäin 40 päivää,” sanottiin Iitissä. Hollolassa puolestaan sanottiin: ” Jos jälki Mariana sataa, sataa koko syksyn.”

Talon-Pojan Sää eli Ilma-Kirja vuodelta 1773 mainitsee: ”Jos Auringo on kirkas Jälki Marian Päiwänä, se on hywä mercki, sillä se ennustaa paljon wiljaa.” Kaunis Marian päivä ennustaa siis hyvää syksyä ja onnistuneita viljan puinteja.

Nurmeksessa on huomioitu, että ”Marjanpäivänä jo siikanen käen kurkkua kaivaa.” Käki lopettaa kukuntansa viimeistään Jälki Marian päivänä. Hollolassa sanottiin: ”Käsi muuttuu kukkumasta lakattuaan haukaksi, ja se tapahtuu Marjatan yönä.”

Haapaveteläiset olivat sitä mieltä, että jos joku kuulee käen kukkuvan Jälki Marian päivän jälkeen, kokee samana vuonna suuren onnettomuuden.