Pertun päivä 24.8

Pertun eli Apostoli Partolomeuksen päivää vietetään 24. päivänä elokuuta. Tätä päivää on pidetty syksyn ensimmäisenä päivänä. Vanhan-Kansan Sää-Kirja vuodelta 1773 mainitsee: ”Perttu talweksi kääntää, Urpo suweksi sääntää.” Perttu kylmettää lopullisesti vedet ja onkin sanottu, että Perttu heittää kolmannen kiven järveen. Ensimmäisen kiven heitti Jaakko, toisen kiven heitti Lauri 10.8 ja nyt Perttuna heitetään kolmas ja viimeinen.

Pertusta on sanottu, että: ”Mikä pisti Pertun päähän, teki mustikan mustaksi, teki yön pimeäksi, toipa pellolle kokkosen, toipa tulta tupasehen; ei ole vuotta vuode vuottamista, päivän Perttulin perästä, halla ei lähde haon alta eikä kaste katvehesta.”

Perttu tuo pimeät yöt, yökasteen, kypsyttää viljat ja kasvikset ja aloittaa lämmityskauden. Katse on myös Perttuna suunnattava taivaalle ja tähystettävä ilmoja. ”Sitä sää syksynä, mitä päivä Perttuna.” ”Jos kahden puolen Perttu tuulee kovasti, on pitkä syksy,” mainitaan Etelä-Pohjanmaalla.

Karjalassa sanottiin: ”Jos ennen Perttua on lehmän paska jäässä, seuraa pitkä, sula syksy.” Tämän mukaan taitaa siis tulla lyhyt ja kylmä syksy, kun ei ole juuri hallaöitä näkynyt. On ehkä paras uskoa siihen, että mitä Perttuna, sitä koko syksy.

”Kuinka monta päivää on pääskysiä Pertun perästä, yhtä monta viikkoa on vielä kesää,” mainitaan Keski-Suomessa. Ainakin vielä on nähty pääskysten lentävän.

Sitten vielä varoitus: ”Jos ennen Perttua syö nauriita, tulee rupia suuhun ja pahkoja ympäri ruumista.” Oletko sinä jo syönyt nauriita?

Syys satoa aletaan korjata Perttuna, vaikka ei aivan perunannostoa, kuten kuvassa tehdään.

heina-jpg