Silmänkirkastuspäivä 11.9

Huomenna 11.9 vietetään Aleksanterin ja Santerin nimipäiviä. Aleksanterin päivä on nuorempaa nimipäiväperinnettä, sillä ennen vuotta 1816 päivä oli nimitetty Protukselle. Välillä Aleksanteria on juhlittu 12.9 mutta vuonna 1900 se siirrettiin takaisin 11. päivälle.

Aleksanterin päivä on perinteisesti ollut myös ns. silmänkirkastuspäivä. Verstaisiin sytytettiin työpäivän jälkeen valot ensimmäistä kertaa kesän jälkeen. Siitä pitäen valoja käytettiin joka päivä kevään tuloon maaliskuun 10. päivään asti.

Valojen sytyttämisen jälkeen mestari tarjosi työntekijöille silmänkirkastukseksi viinaryypyt ja kahvit. Työväki jatkoi sitten juhlintaa omilla eväillä ja juhlat yleensä kestivät pitkälle yöhön.

Silmänkirkastuspäivän viettäminen juuri 11.9 juontaa juurensa 1500 –luvulle. Tuolloin Prokuksen päivä, jota vietettiin 11. päivä, oli syyspäiväntasauksen aatto. Tasauspäivänä syksyn merkiksi sytytettiin valot ja ne paloivat kevätpäiväntasaukseen maaliskuun 10. päivään saakka.

Silmänkirkastuspäivänä alkoi ennen vanhaan perunannosto ja silloin sanottiin säästä: ”Jos palokärki laulaa Aleksanterina, joulun asti on hyviä ilmoja ja kevät puolella pohjatuulia ja sadetta.”

Kuvassa ihmiset ovat rientäneet kaupunkiin hankkimaan itselleen silmänkirkastusjuhlajuomaa Torikatu 10 olleesta alkoholiliikkeestä vuonna 1942.

kirkastus-jpg