Pyhän ristin päivä 14.9

Ristin ylentämisen päivä on otettu kalenteriin Suomessa 1281, jolloin Mikael Agricola käänsi sen Pyhän Ristin korotukseksi. Ristin ylentämisen päivää vietetään vieläkin ortodoksisessa kirkossa ja se on suuri juhlapäivä.

Luterilaisessa kalenterissa tämä päivä on nimetty Idalle, joka tuli almanakkaan vuonna 1864. Vanha kansa sanoi tuosta päivästä: ”Pyhän ristin päivänä nauris kuoppaan, lintu siipeen ja mies metsään.” Nauriit haudattiin kuoppaan säilytystä varten, metsä- ja vesilinnut saivat siipensä lentokuntoon ja miehet menivät metsälle, kun kaikki viljelystyöt oli saatu päätökseen.

Pistojärvellä sanottiin:

”Sviisnie, kuusnie, metso orteh, härkä aittah,  nauris kuoppah, vanha akka kiukaan perih.”

Ristin päivästä sanottiin, että silloin alkoi lehdenkilon aika eli ruska-aika. Päivälle ei ole annettu tulevan sään ennustuksia.

Kuvassa Joensuun ortodoksisen hautausmaan käytävällä oleva risti. Kuva Terttu Repo-Tarma, 2006.risti-jpg