Syys-Matti 21.9

Vanha kansa on vuoden aikana viettänyt Matin nimipäivää kahdesti. On puhuttu Syys-Matista ja Talvi-Matista, jotka ovat olleet toistensa vastaparina. Syys-Matti (21.9) sulkee ja tekee syksyn kun taas Talvi-Matti (24.2) avaa ja tekee kevään. Sanotaan esimerkiksi: ”Matista karhu maata menee ja Matista ylös nousee” tai ”Matti puhteet tuo ja Matti puhteet vie.”

Syys-Mattina karhu ryhtyy etsimään pesäpaikkaa. Myös iltapuhteet aloitetaan Syys-Matin päivästä. Kun silmänkirkastuspäivänä sytytettiin päreet, niin Mattina aloitetaan iltapuhteet iltavalaistuksessa. Mikäpä puhteita onkin aloittaessa päreen kirkkaassa loisteessa. Talvi-Matti taas herättää karhun ja lopettaa iltapuhteiden teon. Alkaa kevät kiireet.

Syys- ja Talvi-Matin päiviä on vietetty jo 1300 –luvun puolivälissä asti. Nämä sulku- ja avauspäivät ovat suurempia kuin suuret juhlapäivät. Onkin sanottu: ”suurina juhlina ja Matinpäivinä.”

Syys-Matti joutui luovuttamaan nimipäivänsä lopullisesti pois vuonna 1953 ja tilalle tuli Mervi. Matti oli poissa myös vuonna 1929 ja sen tilalle tuli Kaipia mutta Suomen kansa ei hyväksynyt sitä nimeä. Vielä 1950 Syys-Matti teki almanakkaan pikavierailun mutta poistui sitten vuonna 1953. Nyt vietetään vain yhtä Matinpäivää eli Talvi-Mattia 24.2..

Syys-Matti tekee syksyn ja panee kaiken horrokseen. Porvoossa sanottiin: ”Matinpäivästä ei tarvitse käärmeitä pelätä, sillä silloin ne menevät maan alle.” Syys-Mattia kutsuttiin myös Rapa-Matiksi, koska se pehmentää tiet syyssateiden vuoksi.

Mattia on kutsuttu myös Mukula-, Nauris- ja Hauta-Matiksi, koska silloin viimeiset omenat, nauriit, ja perunat on otettava talteen. Nauriit on myös haudattava maahan Matilta.

”Jos ennen Mattia vähän jäätää, on syksy pitkälti sula,” sanottiin Haukivuorella. Nyt taitaakin tulla syksy nopeasti ja kylmänä, koska ilmat ovat olleet poikkeuksellisen lämpimät. Joulustakin näyttäisi tulevan valkea, sillä: ”Ennen Mattia jos maat jäähdyttää, niin joulunaikaan ei lunta tule.”  Maat eivät totisesti ole vielä jäähtyneet lainkaan ja uintivedetkin ovat siedettävät.

Syys-Matin jälkeen voidaan odotella lumentuloa, sillä ilmat viilenevät ja tuuli kääntyy kylmälle kantille. Kuvassa pojat Kirkkokatu 10 pihassa Joensuussa pyötäilevät ensilumella. Seppo Räsäsen albumi.

talvi-jpg