Calixtus eli ensimmäinen talvipäivä

Vanhan kansan mukaan 14.10 oli ensimmäinen talvipäivä ja talviyöt alkavat. Jo 1600-luvun alkupuolella Calixtus mainitaan ensimmäisen kerran ja vielä 1840 virsikirjassa kirjoitetaan: ”Calixtus eli talwi-päiwä.” Tätä päivää roomalaiskatoliset viettävät Paavi Calixtus I muistopäivänä.

Luterilaisessa kalenterissa vietetään Elsan päivää ja ortodoksisessa Nasarin, Paraskevan ja Eevan päivää.

Vanhassa kalenterissa ensimmäinen talvipäivä on lähes ainoa päivä, joka on otettu kuvaamaan vuodenaikoja. Muut vuodenaikapäivät ovat talvennapa (13.1), ensimmäinen kevätpäivä (14.4) ja keskikesä (13.7). Nämä seuraavat nykyisiä tasauspäiviä vaikkakin pienellä viiveellä. Vanhalle kansalle merkittävämpää olivat lämpötilat ja kylvö- ja korjuupäivät kuin auringon sijainti. Vanha kansa laski päivät vuoden lämpimimmän ja kylmimmän päivän mukaan.

Muurlassa Calixtus on väännetty Klutukseksi ja siellä sanotaan: ”Klutus on talvpee (talvipäivä) ja Tipurtius (14.4) on suvipee (suvipäivä eli ensimmäinen kevätpäivä).”

Sääennustuksissa talvipäivästä sanotaan: ”Minkä verran talvipäivänä on lehtiä puussa, sen verran on suvipäivänä lunta maassa.” Huhtikuun puolivälissä näyttäisi tämän mukaan olevan lunta jonkin verran, vaikka lehdet ainakin täällä ovat viime päivinä rajusti vähentyneet.

Jos joku on kasvattanut kesällä sianporsasta syksyä varten, sen teurastaminen on otollisinta juuri Calixtuksena, sillä sinä päivänä sian pernan kertoo tulevan syksyn ja seuraavan kevään sään.

Ohjeessa sanotaan: ”Leikkaa sian perna niin moneen osaan, kuin on kuukausia Calixtuksesta Tipurtiukseen. Se pää pernasta, joka on sian pään puolella tarkoittaa syyspäiviä ja se, joka oli sian takapuoleen päivä tarkoittaa kevätpuolta. Jos perna on paksu, tulee paljon lunta. Jos perna on nyppyläinen, tulee sillä kuukaudella, joilla nyppylät ovat, niin paljon kinoksia, että tiet ovat alinomaa tukossa.”

Käypä vielä myynnissä olevat kirjat sivulla katsomassa kohta ilmestyvää tarman tarinat IV ennakkoilmoitusta.

”Viikko Pirkitasta (7.10) talviöihin.” Kuva Kirkko- ja Siltakadun kulmasta Pirkon päivänä 2010, jolloin lehtiä oli ehkä enemmän puissa kuin tänä syksynä. Kun vain muistais, miten paljon lunta oli suvipäivänä vuonna 2011, niin tämän kuvan perusteella voisi tarkastaa ennustuksen pitävyyttä. Kuva Terttu Repo-Tarma, 2010.

calixtus