Simon ja oravan päivä 28.10

Maanantaina vietetään Simonpäivää ja samalla oravan päivää. Vanha kansa sanoi: ”Simo siltoja tekee.” Sillä tarkoitettiin, että maa ja pienet vedet alkavat jäätyä. Tänä syksynä ei kyllä siltä näytä ainakaan täällä päin. Lämmintä on tänäänkin lähes kymmenen astetta, joten ei Simo taida ennättää siltatyömaalle.

Tästä lauseesta on oripääläinen pitempi versio: ”Simo siltoja tekee, että Matti (11.11) maata vahvistaa. Antti 30.11) aisoja panee ja Nikolaus (19.12) nivoo kiinni.”

Simonpäivä antaa myös auringon kululle ajat: ”Simolta silmille, Kaisalta (25.11) kaulalle  ja joululta joutuu pois.” Auringon sanotaan menevät Simolta Otavan silmää, Kaisana Otavan kaulaan ja jouluna se poistuu Otavan tähtikuviosta.

Simo ennusti myös kevään lumitilannetta: ”Jos Simona ei ole puissa lehtiä, ei vappuna ole maassa lunta.” Voidaankin odottaa, että vappu on lumeton. Porissa on sanottu: ”Mimmoset ilmat Simona, sitä kylvöaikana.”

Simon päivää on kutsuttu myös oravanpäiväksi. Oravan nahka oli ennen vanhaan hyvin tärkeä turkis. Vieläkin puhutaan oravannahkoista, kun halutaan tietää hintaa. Vanhaan aikaan oravanahkoilla todella maksettiin ja sen vuoksi eläintä tuli varjella salametsästykseltä.

Oravanpyynti on vanhaan aikaan voinut alkaa, kun se on ”karvallaan” eli karva on muuttunut harmaaksi talvikarvaksi. Karvallaan olo laskettiin näin: ”Viikko Mikkelistä Pirjettaan, siitä toinen talviöihin ja vielä pari oravan määräpäivään.” Tämän laskelman mukaan määräpäivä on Simonpäivä. Liperistä tulee vielä vahvistus: ”Viisi viikkoa Mikkelistä oravanpäivään.”

Joissain paikoissa, etenkin Länsi-Suomessa, tosin sanottiin viimeisestä värssystä, että ja kolmas viikko oravan määräpäivään. Tämän laskelman mukaan oravaa päästiin metsästämään jo viikkoa ennen Simonpäivää. On sitä siis ennenkin osattu etuilla.

Simonpäivä tulee apostoli Simonista ja Suomessa häntä on keskiajalla kuvattu jousi kädessä ja jousellahan entisaikaan oravia pyydystettiin. Siinäkin lisätodiste, että juuri Simonpäivä on oravanpyynnin alkamispäivä.

”Simo tekee siltoja ja järven kansia,” ainakin ennen vanhaan. Kuvassa luistelijat Linnunlahden syysjäällä. Taustalla Linnunniemen huvila. Ei kylläkään ole varmaa, onko tämä kuva otettu Simonpäivänä.  

luistelijat