Martinpäivä 10.11

Nykyinen Martinpäivämme on sekä Martti Lutherin että Martti paavin muistopäivä. Tämä Martti pääsi kalenteriimme 1600 –luvun alussa.

Tätä ennen Martinpäivä on ollut vasta seuraavana päivänä eli 11.11. Se on nimitetty Martti-piispan mukaan. Tämä Toursin Martinus eli 300 –luvulla Ranskassa. Vanhoissa legendoissa hän oli anteliaisuuden esikuva ja tämä perinne on siirtynyt nykyiseen Martin päivään. Marttiin kuuluu runsas ruoka ja ruoan valmistus.

Suomessa on perinteisesti valmistettu ja syöty Martin makkaraa. Syksyllä teurastettujen eläinten veri on säilötty kylmässä Martin päivän alle, jolloin niistä on alettu valmistaa makkarat. Syönti on alkanut Marttina ja silloin on pöytä pantu notkolle monenlaisista herkuista.

Martti on ollut myös lihansyöntipäivä. ”Martti piispana lampaan päätä,” sanottiin Pohjois-Suomessa. Keski-Euroopasta on 1800 –luvulla levinnyt myös tapa syödä Martin hanhea ja siihen liittyy hieno viini.  Hanhi ei kuitenkaan ole valloittanut kaikkien ajatusta. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on sanottu: ”Martin hanhi on hyvä lintu mutta siinä on yksi vika. Se on liian suuri yhdelle, liian pieni kahdelle ja sen vuoksi me täällä syömme lipeäkalaa ja puuroa.”

Martti on ollut myös jakoajan päätösjuhla, jolloin piiat ja rengit aloittivat työnteon uudessa pestuupaikassa. Töitä oli jo ennen Marttiakin pitänyt harjoitella, sillä jokaisen naisen oli ennen Marttia saatava ainakin yksi vyyhti, lortti, valmiiksi. ”Jos ei Marttina lorttia, ei vappuna kangasta,” on sanottu,

Martti on myös ennustanut säätä. ”Martti maata vahvistaapi,” sanotaan Kuopiossa. Naantalilaiset tietävät kertoa: ”Jos Marttina paukkuu, niin tammi tiukkuu.” Siis jos Martin päivä on kylmä, niin tammikuussa räystäät valuttavat vettä. Tämän mukaan tammikuu taitaa olla kylmä ainakin meillä päin, sillä onhan nyt ollut koko syksy lämmin ja vielä Martin päivänäkin vettä sataa taivaan täydeltä.

Sitten vielä niille, jotka lämmittävät taloa puulla: ”Marttina pitää pirtti lämmittää niin varhain, ettei naapuri näe savua.” Tähän ei kylläkään sanota syytä tai sitä, mitä seuraa, jos uunin lämmittää myöhemmin. Kokeilkoon, ken uskaltaa. Minä taidan jättää uunin lämmittämättä, kaiken varalta.

”Martti maat kovettaapi.”   

vanhin