klemetin päivä

Klemetin päivä on ennen vanhaan sijainnut Marraskuun 23. päivänä mutta nyt se on luterilaisesta kalenterista poistettu. Ortodoksit viettävät vielä Klemetin päivää tammikuun 23. pappismarttyyri Klemens Ankyralaisen muistoksi.

Klemetti on hyvin vanha nimi ja sitä on esiintynyt Suomessa jo kauan. Ennen kuin Klemetti sai kristillisen nimipäivän keskiajalla, on nimi esiintynyt muun muassa Litvetti –nimisenä. Tästä-litvetti sanasta sanotaan vanha Miettinen –sukunimi saaneen alkunsa.

Klemetti oli kotoisin Galatian Ankyrasta ja koki marttyyrikuoleman 300 –luvun vaihteessa. Perinteisesti Klemetti sijoittui Liisan ja Kaisan nimipäivien väliin 23. päiväksi. Ennen kyllä puhuttiin Katriinan ja Klemetin liukkaista mutta Liisasta ei puhuttu mitään. Liisa onkin myöhempi lisäys ja se laitettiin Klementin tilalle.

Koivistolla on sanottu: : ”Katrinan liukkaat ja Klemetin liukkaat kun ovat olleet, niin sitten ala vuottaa joulua.”  Vanha kansa ensimmäisen kerran puhuu joulusta mainitessaan Klemetin.

Klemetti on siis syksyn ja talven taite. Talvi on nyt varsinaisesti alkanut ja voimme ryhtyä odottamaan juhlan huipentumaa joulu, ennen kuin alkaa tammi- ja helmikuun ankeat härkäviikot.  

Klemetti on ennustanut säät kevättalveen saakka. Sonkajärvellä sanottiin: ”Minkälaista ilmaa on lemettinä, sellaista ilmaa on matinpäivään asti.” Nyt näyttää siltä, että talvesta tulisi leuto, ainakin jos on Klemettiin uskominen. Vaikka me emme vietäkään Klemetin päivää, voimmehan silti tutkailla ilmoja 23. päivänä ja seurata sään kehitystä kevättalvelle saakka.

Klemetti aloittaa matkansa kohti joulua. Matka alkaa suvikelissä ja se jouluksi lumi on peittänyt maan.

klemetti