Antin päivä 30.11

Antin päivää on ennen vanhaan pidetty taitekohtana kohti kylmempiä ilmoja. ”Antti talven antaa,” sanottiin Iitissä. ”Antti turkin antaa, Urpo (25.5) Urpo orrelle kantaa.

Antista on sanottu, että se aloittaa joulun. ”Antti joulun aloittaa, Tuomas (21.12) tupaan taluttaa ja paha Paavo (25.1) sen ajaa pois,” sanottiin Mikkelissä. Vanhan kansan mukaan joulua kestää lähes kaksi kuukautta ja se on ymmärrettävää, koska maatalousyhteiskunnassa talvi on pitkä eikä silloin tehdä muuta kuin vähän puhdetöitä.

Antin päivästä on myös ennustettu joulun säätä: ”Jos Antti komeilee, niin joulu lotisee.” Eli jos Anttina on pakkasta, joulu on vetinen. ”Antti jos on ankara, niin joulu on joutava.” ”Jos Antti on selkeä, niin joulu on vetinen.”

”Jos Anttina sataa vettä, niin vasta Tuomaana (21.12) tulee lunta.” Keski-Suomessa ennustettiin.

Antti antaa viitteitä myös koko talven säästä: ”Antin päivän pakkanen tekee suojatalven ja ruman kevään,” on sanottu.

Koko Suomessa on laajalti sanottu: ”Antti aisoilla ajaapi, Martti(10.11)  maata vahvistaapi, Simo (28.10) siltoja tekee ja Nikolaus (6.12) nivoo kiinni.”

Sitten Ilmeniuksen ensimmäisestä suomenkielisestä kalenterista vuodelta 1702 Antin päivän ennustus: ”Eij aina Andin tuuli, Pietarin peräntacainen, vielä tuuli Tuomahangin.” Mitä tämä sitten tarkoittaakin.

Antti aisoja tekee ja aisoilla ajaa valokuvaamo Tuomo Ahokkaan pihassa Kirkko- ja Niskakadun kulmassa vuonna 1916. Istumassa Helena Loukio ja tyttäret Leila Hirvonen ja Nina Kortelainen. Kuva Raija Suvannon albumi.

aisa