joulu- eli talvikuu

Joulukuu on varsin myöhäinen lisäys kalenteriimme. Vielä 1600- ja 1700-luvuilla joulukuu oli nimeltään talvikuu, joka tarkoitti, että talvi varsinaisesti alkaa. Ja totta vie, tämä ennustus piti täydellisesti paikkaansa. Talvikuun 1. päivänä lunta saatiin 15 senttiä ja seuraavana yönä pakkasmittari tippui -12 asteeseen. Nyt on ilma kirkas mutta tuulinen. Illalla on taas lunta odotettavissa.   

Tiettävästi ensimmäisen kerran sana joulukuu esiintyy Gezeliuksella vuonna 1668 mutta silloinkin yhdessä talvikuun kanssa. Hän mainitsee kirjassaan ”talwi- eli joulukuun.”

Joulukuu kuitenkin alkoi tulla yleisemmäksi sanaksi joulun merkityksen kasvaessa ihmisten ajatuksissa ja 1700 –luvun puolivälin jälkeen joulukuu syrjäytti kokonaan talvikuun.  

Vanha kansa on joulukuussa ennustanut säitä laiskanlaisesti, sillä vasta jouluviikolla merkit ilmaantuvat taivaalle. Jos tulevia säitä ei joulukuu kertonutkaan, voitiin merkeistä nähdä lähipäivien pakkaset ja suojat. Joulukuun sää ja metsän eläimet näyttivät myös pyryilmat.

Joulukuusta voi sanoa, kuten on muittenkin kuiden yhteydessä on sanottu, mitä kuun alussa sitä koko kuukausi. Nämä pari ensimmäistä päivää ennakoivat kovasti vaihtelevaa ja lumista joulukuuta. Lämpötila keikkuu suojan ja kovien pakkasten välillä.

Karjalassa on maininta, että jos joulukuun alussa on kovat pakkaset, kuolevat ne päivänpalautukselta pesäänsä. Siis kun aurinko alkaa nousta taivaanrantaan, pakkaset hellittävät. Mutta jos joulukuu on leuto, maaliskuussa sitten kostautuu ja silloin on ankara kylmyys.

Joulukuussa seurailtiin pyryilmoja ja on sanottu, että jos pikkulintu koputtaa ikkunanpieliä, samaan ikkunaan tulee pyry. Jänis ennustaa pyryä vetämällä kynttä perässään. Jos jäniksen jälkien välissä on ylimääräinen jälki, se tietää pyryjä joulukuussa.

Jos taivaanrannalla näkyy ”Idän irvistys” eli jos aamurusko näyttäytyy kapeana viiruna, se tietää pakkasta. Myös järvien jäät ulvovat ennen kovaa pyryä.

Jäämmekin mielenkiinnolla seuraamaan joulukuun säitä ja ilmoja.

Joensuulainen joulukortti vuodelta 1919.

joulu