Torimaisema

Nostalginen torikuva vuodelta 1960.  Torilla on vielä paikoillaan kaikki lapsuuden ikonit: vanha kauppahalli, linja-autoasema ja matkahuolto. Noista rakennuksista moni matkailija otti suunnan kaupungille.

Kauppahalli kauppatorin pohjoisreunalla avasi ovensa joulukuun 1. päivänä 1901 ja sitä laajennettiin kuvassa olevan näkäiseksi vuonna 1927. Hallin molempiin päihin lisättiin neljä myymälää käsittävät lisäsiivet.

Halli oli monen matkalaisen ja kaupunkilaisen pysähdys- ja ostopaikka.  Myös koululaiset kulkivat kotimatkallaan hallin sisällä ja kuivattivat lapasiaan keskellä olevassa lämpöpatterissa. Siitä eivät hallikauppiaat pitäneet, vaan hätistelivät heitä tuon tuosta ulos. Mutta ei aikaakaan, kun jo uusi lauma lapsia kerääntyi lämpöpatterin ympärille.

Vuonna 1967 halli päätettiin purkaa ja rakentaa uusi torin toiselle laidalle.

Linja-autoasema rakennettiin väliaikaiseksi ratkaisuksi Torin itälaidalle vuonna 1933. Samana vuonna aseman kellariin sijoitettiin Suomen matkahuollon tilat. Kellari oli niin matala, että työntekijät joutuivat liikkumaan ahtaissa käytävissä kumarassa. Työolot eivät siis olleet parhaat mahdolliset, kun ajatellaan, että käytävät olivat kapeat ja pimeät raskaita tavaroita kanniskella. Linja-autoaseman viereen rakennettiin Rautatiekirjakaupan kioski.

Torin eteläpuolella oli vuonna 1930 rakennettu Shell huoltoasema. Huoltoasema siirrettiin vuonna 1939 Kirkko- ja Siltakadun kulmaan valmistuneeseen uuteen huoltoasemaan. Vanhaa Shelliä isännöi Janne Niemeläinen, Shellin Janne, joka jatkoi isännöintiä uudella asemalla.

Kun Shell muutti uusiin tiloihin, vanha asema muutettiin Matkahuollon tarpeisiin ja siinä se palveli 1960-luvun lopulle saakka.

Kaikki nämä vanhat hienot rakennukset on purettu ja Torin pohjoispuolen ovat vallanneet kahviot, pub. Torin eteläpuolella sijaitsee edelleen kauppahalli.

ilmatori2