Joensuun teollistamisen vaikeudet

”Noista laukkuryssistä tulee meille vielä suuria vaikeuksia.”

Joensuun teollistamisen vaikeudet

Vaikka Joensuun vaatetusteollisuuden kehittymistä suurteollisuudeksi yritettiin estellä, se työllisti joensuulaisia 1960 –luvulla kolmanneksi eniten heti saha- ja graafisen teollisuuden jälkeen. Ennen sotia kotona tehty ompelutyö oli vielä merkittävää ja Joensuussa toimi vain muutama vaatetehdas. Sotien jälkeen pääasiassa Karjalasta tulleet kauppiaat nostivat vaatetusalan suurteollisuudeksi. Silloinen poliittinen tilanne ei kuitenkaan ollut karjalaisille kauppamiehille otollinen ja siksi heidän pääsyään teollisuusmiehiksi kartettiin.

Vaatetusteollisuus ennen sotia

Kauppiaiden oma teollisuustuotanto oli vielä varsin 1910- ja 1920 –luvuilla pientä ja vaatteiden valmistus tapahtui pääasiassa räätälinverstaissa ja kodeissa.

Joensuun ensimmäinen teollinen vaatetehdas perustettiin 1911, kun Evert Arola avasi ”Arolan Vaatehtimo ja Paitatehdas” –nimisen ompelimon. Erikoisuutena siinä oli, että jokaiselle 11 ompelijattarelle hankittiin omat ompelukoneet. Arolan Vaatehtimo lopetti toimintansa 1927.

Seuraavana vaatetehtaan perusti 1914 kauppias Yrjö Wahlgren ”Paita- ja Esiliinatehdas” –nimisenä. Tämä tehdas myytiin 1931 joensuulaiselle räätälimestari Pekka Laakkoselle. Vuonna 1923 Juho Lievonen perusti tilausompelimon, josta kehittyi yli 40 henkilöä työllistävä ”Siviili- ja Virkapukimo”. Tehdas toimi Koulukadulla 1960 –luvulle saakka.

Juhana Tarman vuonna 1935 perustama Tarma Oy aloitti paitojen ja puseroiden valmistamisen Kalastajankadulla. Työntekijöitä oli toistakymmentä. Tuotteittensa kysyntää tyydyttämään Tarma käytti omien työntekijöiden lisäksi paljon kotiompelijoita. Tuolloin oli erikoistuotteista johtuvien lyhyiden sarjojen vuoksi edullisempaa teettää vaatteet kotiompelijoilla. Kerrotaan, että ennen talvisotaa noin 300 kotiompelijaa ympäri Pohjois-Karjalaa teki joensuulaisille vaatekauppiaille erilaisia tuotteita.

Sotien jälkeiset vaikeat ajat

Sotien aikana vaatteiden valmistuksessa tapahtui suuri muutos. Tuotantosarjat pitenivät ja teollisuustuotanto alkoi olla edullisempaa kuin kotiompelu. Pienet vaatetehtaat laajensivat tuotantoaan ja kotiompelun osuus väheni. Kotiompelijat eivät enää kyenneet vastaamaan kilpailuun kalliiden tuotantokustannusten vuoksi.

Joensuussa ei kuitenkaan ollut kunnollista teollisuustilaa, johon olisi mahtunut kymmeniä ompelijoita koneineen ja leikkuupöytineen. Juhana Tarma halusi vuonna 1946 neuvotella teollisuustilan perustamisesta kaupungin viranomaisten kanssa. Hän osallistui neuvotteluun poikiensa Alen ja Eetun kanssa.

Varauksellinen kaupungin johto

Suomen poliittinen tilanne oli varsin vaikea heti sotien jälkeen. Elettiin suurten epäluulojen aikaa. Kaikki, mikä tuli idästä, oli epäilyttävää. Valvontakomission toimia pelättiin ja Karjalasta tulleita kauppiaita tarkkailtiin.

Tällaisessa varauksellisessa ilmapiirissä karjalaisten kauppiaitten ei mielellään annettu perustaa työllistävää suurteollisuutta. Hehän saattoivat julistaa vallitsevan hallinnon vastaista propagandaa työläisten keskuudessa.

Niinpä neuvottelussa teollisuuden perustamiseksi suhtauduttiin kaupungin puolelta varauksellisesti eikä mitään lupauksia annettu. ”Noista laukkuryssistä meille tulee vielä suuria vaikeuksia,” tokaisi silloinen kaupunginjohtaja neuvottelevalle virkamiehelle neuvottelujen päätteeksi. Tokaisu ei ollut tarkoitettu Tarmojen kuultavaksi.

Ipatoffin tehdas Orimattilaan

Wasili Ipatoffista tuli Joensuussa suurkauppias. Hänellä oli vähittäis- ja tukkuliike, mylly ja rullatehdas. Toimipa hän vähän aikaa kaupungin parturinakin. Vuonna 1946 Wasili Ipatoffin puoliso Mimmi Ipatoff perusti vaatetavarainkaupan, jonka yhteyteen hän laittoi myös ompelimon. Kun ompelimon laajentaminen koki kaupungissa vastustusta, Mimmi siirsi kutomonsa Orimattilaan ja jätti Joensuuhun vain pienen kaksi henkilöä työllistävän tilauspukimon. Orimattilan Kutomosta, joka kehitti tuotemerkin ”Orma”, tuli yksi maamme suurista neuleiden valmistajista.

Joensuun Neulomo suuri työllistäjä

Talvi- ja jatkosodan jälkeen Joensuuhun tulleiden siirtolaisten joukossa oli runsaasti ammattitaitoisia ja osaavia liike-elämää tuntevia henkilöitä. Myös Kuolemanjärveltä kotoisin olleet sisarukset Alma ja Vendla Rusi kokivat ongelmia vaatetehtaan perustamisessa Joensuussa.

Heillä oli ollut Viipurissa Viipurin Kangas ja Lyhyttavara –niminen vähittäisliike, johon he tekivät myytävät tuotteet itse kotiompelutyönä.

Rusit tulivat Joensuuhun talvisodan jälkeen 1940 ja aloittivat uransa torikauppiaana. Heillä oli tavoitteena perustaa Joensuuhun ompelimo, jossa he tekisivät tuotteita omaan myyntiin.

Kun Joensuu suhtautui epäilevästi karjalaisten aikeisiin tehtaan perustamiseksi Vendla Rusin poika Urho ratkaisi asian perustamalla 1946 ”Joensuun Neulomo” –nimisen ompelimon oman talon alakertaan Peltolaan Sammonkatu 4. Tällä ratkaisulla oli omat hyvät puolensa: Työntekijöiden hyvinvoinnista voitiin pitää parempaa huolta.

Näin syntyi yksi joensuulainen menestystarina, aluksi kuitenkin kaupungin ulkopuolelle. Työntekijämäärä Peltolassa nousi kymmeneen. Kun toimitilat alkoivat käydä ahtaaksi, muutti Joensuun Neulomo 1960 juuri perustettuun Kauppiaitten taloon Kauppa- ja Niskakadun kulmaan. Kaupungin teollistamispolitiikka oli jo 1960 –luvulla jo suopeampi muualta tulleita kohtaan.

Kauppiaitten talossa aloitti toiminnan myös Rusien omistamat ”Itä-Suomen Asuste” –niminen vähittäisliike ja trikoo-ompelimo ”Pirme”.

Vaatetusteollisuus suurtyöllistäjänä 1960 –luvulla

Rusien omistamat Joensuun Neulomo ja Pirme työllistivät lähes 150 henkilöä. Juhana Tarman Tarma Oy ja 1948 perustettu Joensuun Puku Oy nousivat alkuvaikeuksista ja epäluuloista huolimatta huomattaviksi työnantajiksi. Parhaimmillaan Tarman tehtaat työllistivät yli 250 henkilöä. Tultaessa 1960 –luvun puoliväliin Tarman ja Rusin omistamat neljä tehdasta työllistivät 70 % Joensuun vaatetusteollisuustyöläisistä. Karjalaiset kauppiaat ja heidän jälkeläisensä lunastivat paikkansa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Teollisuuden alasajo

Vaatteiden valmistuksessa tapahtui 1960 –luvun lopulla suuria mullistuksia. Nuorisovaatteet valtasivat alaa, työvaltainen teollisuus koki kustannuskriisin ja markkinat muuttuivat. Näihin muutoksiin ei Joensuun vaatetusteollisuus kyennyt vastaamaan ja osa vanhoista yrittäjistä lopetti toimintansa. Tänään Joensuussa ei ole vaatteiden suurvalmistajaa. Tästäkin teollisuudesta on jäljellä vaan muistot.

Messu osastolla, irma Tarma.

Huijausyritys ennen vanhaan

Osattiin sitä ennenkin

Tämä tositarina sattui vuonna 1906.

Tammikuun 9. päivänä vuonna 1906 pastori Mikko Katilan luo saapui mies ja pyysi, että pappi nostaisi miehelle tulevan rahamääräyksen paikallisesta postikonttorista. Torkkeliksi itseään kutsunut mies sanoi olevansa viikot metsätöissä eikä näin ollen voinut itse nostaa rahoja.

Hyväsydäminen pappi lupasi tietenkin auttaa, koska uskoi miehen rehellisyyteen. Torkkeli ilmoitti, että papille ilmoitetaan, kun rahat ovat nostettavissa. Papin ihmeeksi seuraavan viikon alussa postikonttoriin tulikin sähkösanoma, missä luki: ”Voin siirtää rahat tällä viikolla.”

Sunnuntaina sama Torkkeli teidusteli pappi Pärnäseltä olivatko rahat saapuneet? Pappi ilmoitti, etteivät ole vielä tulleet mutta merkit viittaavat siihen suuntaan, että rahat varmaankin saapuvat seuraavalla viikolla.

Vähän aikaisemmin Kemissä eräs varakas leskirouva oli saanut kirjeen ”pastori Katilalta” Joensuusta, missä ilmoitettiin pastorin hänen amerikassa olevasta veljenpojastaan Nestorista, joka oli erään toisen suomalaisen pojan kanssa tunkeutunut juovuspäissään erään everstin lesken asuntoon. Sen vuoksi Nestori oli vangittu ja tämän kuun lopussa tulee tuomittavaksi Amerikan lain mukaan vähintään neljäksi vuodeksi vankeuteen. Jos Nestori jostain saisi 2 000 dollaria, niin everstinna luopuisi haasteesta Nestoria vastaan.

Kirjeen mukaan Amerikassa asuva suomalainen pappi Simelius oli saanut tiedon tästä ja lähettänyt pyyntökirjeen ystävilleen Suomeen rahojen saamiseksi. Niinpa pastori Katila oli ystävällisesti lähettänyt edelleen tämän kirjeen Suomessa oleville ystävilleen. Rahat pitäisi lähettää Joensuuhun pastori Anselm Pärnäselle. Everstinna saatuaan kirjeen alkoi epäillä sitä, sillä kirjeessä oli kirjoitusvirheitä ja teksti oli kehnoa. Everstinna kutsui tyttärensä luokseen ja tytär ilmoitti siitä poliisille.

Seuraavalla viikolle Torkkeli saapui taas rahoja kyselemään. Katila ilmoitti, että rahat ovat saapuneet. Kun Torkkeli meni Katilan luo nostamaan rahoja, sattui sinne samaan aikaan tulemaan Joensuun poliisi Tuomas Tirkkonen. Tirkkonen tiedusteli, että mitäs rahoja ne oikein ovat. Torkkeli hätääntyi ja sanoi, ettei hän ole Torkkeli vaan Albet Pekanpoika Pitkänen, kotoisin Liperistä. Albert sanoi olevansa vain Torkkelin rahojen kerääjä.

Kuulustetussa Pitkänen oli kertonut olleensa Albertti (Alfred) Pekanpoika Pitkänen, tehtaan työmies, s. 30.10.1882 Liperi, Mattisenlahti. Hän oli tavannut Torkkelin Turistihotellissa Joensuussa ja hänelle oli luvattu oiva palkkio, jos vain kävisi Katilalta hakemassa rahat. Albertti oli naimisissa ja hänen vaimonsa oli Katarina Margareta Väänäsen, s. 1881, kanssa eikä heillä ollut lapsia. Pitkäsen pariskunta asui Mattisenlahdessa ja olevansa töissä Kehruutehtaalla. Albertti oli kertonut poliisille joutuneensa retujälille ja tavannut Nestori Torkkelin, josta olivat nopeasti menneet juomaan väkeviä paikallisen ilolinnun luo.

Albertti Pitkänen oli saanut sakkoja käräjillä ja kovat nuhteet, kun olivat joutuneet tuollaiseen toimenpiteisiin.

Alberttia oli hävettänyt niin, että oli vaimonsa kanssa muuttanut Ouluun eikä hänestä ainakaan Joensuussa tiedetty enempää.

Poliisi Tuomas Tirkkonen ryhtyi selvittämään huijasvyyhtiä ja saikin sen ratkaistua. Syylliset saatiin kiinni ja ongelma ratkesi.