Wanhat sananlaskut

Eilen 2.7 vietettiin Maijan päivää. Päivää kutsuttiin ennen vanhaan Marian etsikkopäiväksi tai pelkästään etsikoksi. Etsikkopäivällä tarkoitettiin Neitsyt Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabethin luona. Vanha kansa ennusti tuosta päivästä heinäkuun sateita. Ennustus löytyy Talon-Pojan Sää eli Ilma-Kirjasta vuodelta 1773: ”Jos Marian ettzingo päiwänä sataa, Nijn se sade päälle seiso kaxi wikoa,”
Myöhempi Etsikkopäivän ennustus kuului: ”Semmoinen ilma, kun Marian etsikkopäivänä, sellaista ilmaa on 40 päivää eteenpäin.”
Eipä ainakaan meilläpäin satanut ja lämpökin oli kohtalainen, joten voimme odottaa lämpimiä poutapäiviä elokuun puoliväliin saakka. Jos jossain päin satoi, siellä voidaan odotella parin viikon sateita.
Marian Etsikkopäivä muuttui 1800 –luvulla Heinä-Maijaksi, joka kuvastakin enemmän päivän merkitystä: Heinän teko voitiin aloittaa heti Maijan päivän jälkeen.
Heinä-Maijaa pidettiin juhlapäivänä ja silloin vältettiin tekemästä töitä, koska: ”Jos Heinä-Maijana teki töitä, niin ukkonen hätyyttää heinäkuun.” Siispä, jos teit töitä Maijan päivänä, ukkonen vainoaa sinua koko heinäkuun. Me laiskat saamme nauttia kauniista kesäpäivistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *