Sata vuotta sitten XXI

Rakennuspiirustuksia 16.3.1919

Vahvistettuja piirustuksia. Läänin maaherranvirasto on hyväksynyt asianomaisten noudettavaksi rakennuspiirustukset: Kauppias Aatto Heinosen omistamalla kartanomaalla nro 8 korttelissa nro 66 (Länsikatu 2) ja kauppias Paavo Pänttösen omistamalla kartanomaalla nro 1 korttelissa nro 30 Joensuun kaupungissa (Torikatu 18).

Heinonen ja Pänttönen

Aatto Heinonen perusti jo vuonna 1908 vesimyymälän ja vuonna 1918 herkkuliikkeen Tori- ja Suvantokadun kulmaan. Heinosen herkkukauppa tuli tunnetuksi erityisherkuistaan ja sanotaan, että Heinosen kaupasta sai Joensuun ensimmäiset vesimelonit. Heinosen kauppa loppui vuonna 1929.

Paavo Bukolainpoika pänttönen oli kotoisin Repolan Omeliasta ja hän tuli Joensuuhun 1900-luvun vaihteessa. vuonna 1901 Paavo vaimonsa Anastasian kanssa perustivat Pänttösen kutomoliikkeen ja seuraavana vuonna Pänttösen elintarvikekaupan. Vuonna 1919 liike muutettiin osakeyhtiöksi ja yhtiömiehiksi tulivat Simeon Saharoff sekä Ivan Dobrinin. Paavo Pänttönen kuoli vuonna 1923 ja liikelakkautettiin. Saharoff ja Dobrinin perustivat Pänttösen tilalle Dobrinin&Saharoff nimisen tukku- ja vähittäisliikkeen.

 

Paavo Pänttönen                           

paavo pänttönen

heinonen1

Heinosen kaupan sisäkuva