Tarman tarinat VI

Tarman tarinat VI

Suosittu tarman tarinat on jo kuudennessa osassa. Tämä tarman tarinat VI -osa käsittelee Joensuun historiaa eli aloilta. Pääotsikkona on Suomen vaikeita aikoja ensimmäisessä osassa, missä käsitellään kansalaissotaan Joensuussa ja joensuulaisten lyseolaisten osallistumista sotaan. Myös helmikuun manifesti ja kanttori Viktor Hentusen kokemuksia kansalaissodasta Joensuussa. Myös Aukusti Kärkkäisen päiväkirjat kuvaavat mielenkiintoisesti sotaa, missä veljekset olivat eri leireissä.

Toinen osa Kaikenkarvaisista yrittäjistä kuvaa Joensuun eri yrittäjäkohtaloita kuten muunmuassa pikapyrähdyksiä Joensuun yrityskentässä, Utran kauppahuoneita ja kemiallista pesua Joensuussa.

Kirjan kolmannessa osassa Ihmisiä eri aloilta kuvataan tapahtumia ja ihmisten erilaisia kohtaloita, esimerkiksi nikkari Muikun nousu ja tuho, leipureita ja Anders Woldemar Freedericksz, joka oli kaikkein korkeimmalle kohonnut suomalainen sotilas Venäjällä.

Liikkuminen ja liikenne kertoo muunmuassa Joensuun surkeista kaduista ja Joensuun puistoista. Lopuksi kirjassa paneudutaan Elämää Joensuussa esim. Pötkän jääkiekkokentän ja ensimmäiseen kouluun historiaan.

Kirjassa on 197 sivua ja siinä on jälleen runsaasti kuvitusta, joista monet ovat ennen julkaisemattomia. Kirjan hinta on 25 euroa + postimaksu 4,90 euroa, yhteensä 29,90 euroa.

 

 

 

 

Joensuun ortodoksisen seurakunnan historia vuoteen 1970

Ortodoksisuus on hyvin vanhaa Itä-Suomessa. Kerrotaan, että jo 400 vuotta ennen luterilaisuuden
saapumista täällä oli vahva ortodoksinen kulttuuriperinne. Vuonna 1227 Suomeen saapui pappeja
kastamaan ihmisiä kreikkalaisvenäläiseen uskoon. Siitä pitäen täällä on ollut ortodokseja.
Ortodoksisia seurakuntia oli 1800-luvulla kaksi: Ilomantsin ja Taipaleen seurakunnat, joiden tehtävänä oli
vaalia ortodoksista uskoa.
Joensuun kaupungin perustamisen aikana vuonna 1848 Joensuussa oli 19 ortodoksia, jotka alkoivat
puuhata omaa kirkkoa. Aluksi saatiin hautausmaa ja vuonna 1887 rakennettiin oma Pyhän Nikolaoksen
kirkko. Seurakunta perustettiin vasta näiden jälkeen vuonna 1893.
Tämä kirjaa kertoo ortodoksisuuden kehityksestä aina 1200-luvulta vuoteen 1970 saakka.
Seurakunta on kokenut monia mullistuksia, vaikeuksia ja onnistumisia.

Hinta 25 euroa + postikulut 4,90 euroa

Tarman tarinat V

Tarman tarinat V-kirja jatkaa tarman tarinat sarjaa. Tässä V-osassa on lyhyitä kertomuksia Joensuun eri elämänalueilta ja aikakausilta. Vanhimmat kertomukset alkavat Joensuun perustamisesta ja ajallisesti nuorin ulottuu 1950-luvulle Joensuun messuille.
Vanhimmat kertomukset kertovat kauppatorin historiasta, Rääsä-Antista, joka ylpistyi niin, että menetti kaiken, tai pesijätär Anna Sivosesta, joka lahjoitti vaatimattoman omaisuutensa Joensuun köyhien leskien apu-rahastoon. Nuorimmat kertomukset ulottuvat monien muistamaan aikaan, jolloin Michelin ukot kävivät messuilla tai kuuluisimman laulajattaremme Maikki Pakarisen muotokuva paljastettiin.
Vielä voi mainita, että kirjan artikkelit kertovat mielenkiintoisesti huhusta Hitlerin käynnistä Joensuussa, kahdesta kaupungin ilotalosta 1880-luvulla tai Kaarlosta, Joensuun ensimmäisestä muotibloggaajasta Kaarlosta 1880-luvulta tai kaupungin oudosta ruumismysteeristä.
Kirjasta löytyy eri artikkeleita yhteensä yli 40 ja ne on ryhmitelty viiteen ryhmään.
Perinteen mukaan valokuvia liitetty kirjaan runsaasti, joista jokunen ennen julkaisematon. Valtaosa kuvista on saatu yksityishenkilöiltä. Kirja muodostaa mielenkiintoisen kokonaisuuden Joensuun historiaan. Kirja sopii hyvin vaikka lahjaksi vanhoille ja nuorille joensuulaisille.

Hinta 25,00 euroa + postikulut 4,90 euroa

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *